צרו קשר: 0507609900 – גלעד   /   0507601698 – משרד (אתי)   /   דוא"ל: GiladHan10@Gmail.com

מאמר האם לתת לילד סמארטפון בגיל צעיר

האם לתת לילד סמארטפון
 בגיל צעיר


מתי לתת לילד סמארטפון?
לאחרונה פנו אלי מספר הורים בשאלה בנושא מתן סמארטפון לילדים שעולים לכיתה א' או באיזה גיל מומלץ לתת את הסמארטפון הראשון? 
אז מעבר לתחום העיסוק שלי, אני כותב כאן את דעתי האישית בלבד, זו דעתי כאבא לילדים!

ילד עד גיל 9 לא חוצה כביש לבד! = 
ילד עד גיל 9 לא מקבל סמארטפון ליד!

אצלי בבית באופן אישי עד סוף כיתה ו' ! 
אני אבא לחמישה ילדים, שמכיר את כל תוכנות בקרת ההורים, (אפילו אנחנו יצאנו עכשיו עם תוכנה כזו). אני מכיר את כל החסימות וההגנות, מכיר את כל הסיכונים האפשריים (או לפחות את רובם, לצערי כל יום יש משהו חדש) - כאבא שאוהב ודואג לילדים שלו ורוצה רק את טובתם, אצלי באופן אישי לא מקבלים לכף היד, בגיל צעיר כלכך כלי נשק רב עוצמה - הסמארטפון, או כמו שאני אוהב להשתמש בהרצאות שלי, בדימוי הסמארטפון לסכין חדה.
הורים יקרים, אומנם תוכנות בקרת ההורים הן טובות, מצוינות ואפילו חובה להשתמש בהן כאשר הסמארטפון נמסר לשימוש הילדים, אך בשם אופן הן אינן תחליף לחינוך והסברה.

הילדים מקבלים סמארטפון רק כאשר הם נמצאים בבית וגם אז על הסמארטפון מותקנת תוכנת בקרת הורים חכמה, תוכנת הגבלת זמן שימוש במכשיר (זמן מסך), הגבלת הורדת יישומיים, וכמובן הסמארטפון נמצא בפיקוח מלא של ההורים! וגם אז...
וגם אז חשוב לדעת ולזכור - כאשר הם מקבלים את הסמארטפון בבית או בסוף כיתה ו' (כמו אצלי) או בסוף כיתה ד' (כמו שמתרחש בהרבה בתים) , גם אז... לא משנה בכמה תוכנות הגנה, סינון וחסימה נשתמש, לא משנה כמה נשגיח ונבדוק ונסביר, לא משנה כמה ההורים יהיו מעורבים - ברגע שהילד יקבל לכף ידו סמארטפון הוא יפגע! הוא יקבל תוכן פוגעני, תוכן שלא מיועד לגילו, תוכן אלים, תוכן קשה לצפייה (לא, זה לא רק פורנו, זה הרבה יותר גרוע), והאמת שאף אחד, כולל בוגרים, לא צריך להיחשף לתכנים אלו! סרטוני יוטיוב מפחידים, הודעות שרשרת ואתגר מזעזעות, פרסומות פוגעניות, תמונות קשות לצפייה ועוד ועוד. (לצערי ההרצאה שלי מלאה בסיפורים ואירועים כאלו). אין יום שאני לא מקבל פניות של הורים לסיוע ועזרה בנושא זה. לילדים בגיל כל כך צעיר הרבה יותר קשה להכיל, להתמודד ולהבין את כל התוכן הזה ולא פחות קשה להורים להסביר.

אתם יודעים כמה ילדים 'מתים מפחד' מהודעות השרשרת ומשחקי האתגר של 'מומו' או 'קריפי-פסטה'? אתם יודעים לאילו תכנים הם נחשפים? - תוכן אלים, פוגעני וקשה באינסטגרם, ביוטיוב, בוואטסאפ, בדיסקורד ואפילו בטיקטוק. אתם יודעים כמה ילדים נפגעים כל יום ממשחקי רשת מסכנים ובשיחות מול זרים? משיימינג ואלימות מילולית? 
רוצים קצת נתונים? בבקשה - כ- 918 ילדים נפגעו בכבישים (פגיעות שונות) במהלך חודשי החופש הגדול, יולי ואוגוסט 2018. וכמה ילדים נפגעים כל יום , כל יום, רק מהטרדות מינות ברשת? - כ-270 ילדים ביום! לא בחודש, ביום! וזה רק הטרדות מיניות באמצעות הרשת! ועוד לא דברנו על כל הסיכונים הנוספים והפגיעות האחרות!

אז אני שואל למה??? למה לתת לילדים להיפגע בגיל כלכך צעיר?!? למה?! - הם נפגעים, פוגעים בעצמם, פוגעים באחרים, פוגעים בהורים! (שצריכים לרוץ ולנסות לתקן נזקים, לשלם פיצויים ולקחת אחריות על פעילות הילדים שלהם).

אז כן, בהחלט צריך לתת להם כישורי חיים, כבר מגיל צעיר מאוד, אבל למה לא לצמצם סיכונים ונזקים ולדחות את מתן הסמארטפון לגיל בוגר קצת יותר? בוגר מבחינה תפיסה רגשית והבנת תהליכים, יכולת מעט בוגרת יותר להתמודדות עם מידע לא פשוט שקיים ברשת וכמובן בינתיים להדריך, להסביר ולהכין אותם להתמודדויות הרבות בעולמנו המורכב.
למה בתכניות טלוויזיה או בסרטים תמיד יש המלצה לגיל מותאם לצפייה? למה מתחת לגיל 16 אסור קורקינט חשמלי ועכשיו מעל גיל 16 גם חייבים לעבור הדרכה והסברה? למה ילד לא מקבל רישיון נהיגה או נוהג ברכב? למה אין לילדים צעירים כרטיס אשראי או חשבון בנק? למה הורים לא שולחים את הילדים שלהם להפגש עם זרים? למה כאשר ילד יוצא מהבית הורים תמיד שואלים את הילדים לאן אתה הולך? אם מי אתה נפגש? מתי אתה חוזר?

למה? תשובה אחת - כי הם ילדים! אומנם ילדים מאוד נבונים, טכנולוגים, חכמים, מהירי תפיסה אבל הם עדין ילדים! חברים - יש גיל לכל דבר! גם לקבלת הסמארטפון לכף היד של הילד שלך!

סוף דבר, כאשר הם נמצאים מחוץ לבית - ביה"ס, חוגים, תנועת נוער וכו' - הסמארטפון נשאר בבית והם מחזיקים בטלפון פשוט ובטוח, (וגם זה לא תמיד, כי לא לכל מקום צריכים לקחת את הטלפון הבטוח).
לטלפון הבטוח אני קורא - "send-end-sms" - אבא הגעתי - אבא חזרתי - אבא תאסוף אותי! - זה הכל! יש להם שיחות קוליות והודעות sms - מספיק! כמובן כאשר הם נמצאים בבית ניתן לאפשר שימוש בסמארטפון הביתי ואז בהחלט להשתמש בכלים, בליווי והדרכה, (תוכנות בקרת הורים, הגבלת זמן מסך, עשרת הדיברות לגלישה בטוחה, נוכחות הורים פעילה, וכו').

הורים - כדי לחזק את האפשרות לשינוי תודעתי שיוביל לשינוי מעשי, אני ממליץ לכולם להצטרף לדף הפייסבוק של "תנו לגדול על שקט" - תנועת הורים שפועלת כיום במאות בתי ספר בכל הארץ במטרה להניע תהליך של מתן טלפון פשוט ובטוח לילדים הצעירים ולהתחיל לעבוד ולפעול כקהילת הורים חזקה ליישום התהליך, הכנסת תוכנית חינוכית ארצית וחקיקה מתאימה. 

שנת לימודים מוצלחת ובטוחה לכולם!

לקבלת סיוע לחץ כאן
Share by: