צרו קשר: 0507609900 – גלעד   /   0507601698 – משרד (אתי)   /   דוא"ל: GiladHan10@Gmail.com

זהירות מתחזים ברשת

זהירות מתחזים ברשת


כמו בכל יום בצהריים, עם שובה מבית הספר, נכנסה נ‘ (שם בדוי),‬ בת תשע, מעיר בצפון הארץ, אל החשבון שלה בפייסבוק. היא שוחחה בצ'אט עם ע‭,‘‬ חברה שלה ברשת אותו הכירה באחד מהעולמות הווירטואליים בהם משחקים ילדים והם קבעו להיפגש בשעה ארבע בכניסה לביתה. בשעה היעודה ירדה נ‘ לפגוש את ע‭,‘‬ אבל מי שהגיע לפגוש אותה היה גבר כבן ‭,52‬ שגרר אותה הצדה וביצע בה מעשה מגונה בחדר המדרגות. התברר שאותו גבר היה החבר מהפייסבוק בשם ע‘ אשר התחזה לבן 10 כדי להיפגש עם ילדות קטנות.

היום כולם כולל כולם מחוברים לרשת חברתית כזו או אחרת. בארץ נפוץ מאוד השימוש בפייסבוק , אינסטגרם , וואטסאפ , טוויטר , טלגרם , סנאפצאט, קיק ווייבר. הבעיה מתחילה שלרוב המשתמשים אין הגדרות פרטיות בצורה נכונה, מה שאומר שכל העולם ואשתו יכולים להיות "חברים“ שלך ולהיחשף למידע אישי.
הבעיה מתעצמת כאשר מדובר בילדים או מתבגרים אשר חושבים שככל שיש להם יותר חברים בפייסבוק, כך הפופולריות שלהם עולה, ולכן הם מאשרים אנשים רבים שאת חלקם הגדול הם אינם מכירים כלל. אם חשבתם שהסכנות רוחשות רק בפייסבוק ובאתרים למבוגרים, כדאי שתדעו שגם האתרים והעולמות החברתיים המיועדים לילדים קטנים (לדוגמא: אקולוקו, מיקמק ודומיהם) מהווים פלטפורמות ליצירת קשר ופיתוי לפדופילים.

פיתוי ילדים הוא הטכניקה הנפוצה ביותר ברשת. הפיתוי נעשה באמצעות הפגנת תשומת לב, פנייה אל הרגש, טוב לב ואף הצעת מתנות. גופים ויחידים משקיעים משאבים רבים של זמן וכסף לרכישת אמון, הם מקשיבים ומזדהים עם הבעיות של הילדים, מעודכנים במוזיקה שילדים שומעים, בקיאים בתחביבים ובמה שהולך‬ בעולמם ובאופן הדרגתי מנמיכים עכבות ורוכשים את אמון הילדים עד להצעה ליצירת קשר פיזי.

במקרים רבים, עברייני מין פונים לילדים ישירות באמצעות ההקשר המיני. זוהי צורת פיתוי שלרוע המזל נפוצה ברשת. ילדים הם בעלי סקרנות לתחום המין ולרוב מעוניינים בחומרים הקשורים במין. הם עלולים, מסיבות שונות, לשאוף ליצור מערכות יחסים מחוץ לגבולות המשפחה, מתוך סקרנות וללא בקרה.

עברייני מין ברשת מכוונים עצמם אל ילדים אלה. הילדים, מצד שני, לא תמיד מבינים את ההקשר המלא של הפנייה אליהם, ולא תמיד מבינים את ההבדל בין חבר אמיתי לחבר- רשת. למרות הידע הטכנולוגי של ילדינו והאפשרות שלהם להשיג כמעט כל מידע שירצו, ההבנה הרגשית שלהם היא עדיין תמימה וילדותית.
ילד בכיתה ג‘ דיבר בצ‘אט עם ’חבר‘ שלו שענה לכינוי התמים ’בוב ספוג מכנס מרובע‭.‘‬ הילד הקליד לאט מדי ובוב ספוג ביקש ממנו שיעבור לשיחת ווידאו בשירות הסקייפ, אך טען שהמצלמה שלו עצמו מקולקלת ולכן רק הוא יכול לראות את הילד. הוא החמיא לילד על החדר שלו, פטפט איתו על קבוצת הכדורגל שהילד אוהד ואז, לאחר שרכש במעט את אמונו, ביקש ממנו שיסגור את הדלת. הילד סירב בתואנה שאמא שלו לא מרשה לו לסגור את הדלת כשהוא גולש במחשב. כמה דקות אחרי זה האם הציצה לחדר וראתה את בנה עומד עם מכנסיים מופשלים מול המחשב כי זה מה ש‘בוב ספוג‘ ביקש ממנו. האם מיד פנתה למשטרה ותוך זמן קצר נעצר החשוד. מדובר בגבר בן ‭,42‬ שלקח דמויות שילדים קטנים אוהבים מערוצי התוכן בהם צופים ילדים כדי ליזום שיחות,צילומים ואף מפגשים.

לצורך כך פותחה תוכנת "רמזור" אשר אמורה לתת אפשרות להורים לישון בשקט, אך יחד עם זאת, לא לפגוע בפרטיות הילד ובמרחב האישי שלו. "רמזור" חושפת סיכונים שהילד נחשף אליהם ומתריעה במטרה לשמור על בטחונו. השימוש באפליקציה הינו קל, נוח ופשוט לתפעול. להורדה בקישור הבאה: Ramzor-il.com/f.gilad

בשנה האחרונה נמנעו עשרות מקרי פגיעה בילדים בעקבות שימוש בתוכנת זו. ילדה בכיתה ה‘ דיברה בפייסבוק עם ’חברה‘ שלה שענה לכינוי התמים "דורה החוקרת" ששלחה לה קבצי פורנו, ההורים קבלו התראה והצילו את הילדה מפגיעה. הורים קבלו התראת מצוקה "אני בדיכאון" שבנם כתב בפייסבוק והצילו ילד בפגיעה עצמית. נערה מתבגרת קבלה הודעה מאחד החברים "את תביאי בירות.. אני הביא סטלה..." הוברר כי הנערה חשופה לשימוש בחומרים מסוכנים. אב לילדה קיבל התראה כי על ביתו בת ה 14 פתחו קבוצת שנאה בפייסבוק "מי רוצה לאנוס..." ולצד הקבוצה הופיע שם ותמונת ביתו בבדיקה הוברר כי הילדה עוברת חרם והתעללות נפשית מצד בנות הכיתה.

תוכנות כאלו יש גם עבור רשתות חברתיות נוספות כולל לסמארטפון . אך תוכנה כזו או אחרת אינה תחליף לחינוך לתרבות גלישה אחראית. חובתנו כהורים לחנך את הילדים ואולי גם את עצמנו לתרבות גלישה אחראית. חינוך המתחיל בבית עובר לרחוב ואל בית הספר. חינוך שלא עוצר במרחב הווירטואלי אלא ממשיך לתחום האחריות ההורית של כולנו.

Share by: